Dierenliefde is sterk blijkt tijdens open dag Dierenbegraafplaats Vennenberg

‘Hij was mijn maatje, altijd aan mijn zijde in moeilijke tijden. We missen je ontzettend’

Afgelopen zaterdag vierden wij ons 25-jarig jubileum met een open dag. Deze dag werd met bijna 500 bezoekers goed bezocht. Veel mensen die tijdens de open dag voor het eerst de begraafplaats bezochten verbaasden zich over de grootte van de dierenbegraafplaats en de aandacht die de eigenaren geven aan het graf van hun huisdier.

Ons verbaast dit niet, want hij hebben inmiddels vele bijzondere verhalen gehoord van mensen die meer gehecht waren aan hun huisdier dan bijvoorbeeld hun familielid. Een hond laat je drie keer per dag uit, een oom of tante zie je misschien maar één keer per jaar op een verjaardag. De band tussen mens en dier is dan ook heel sterk.

Altijd aan mijn zijde in moeilijke tijden

Deze sterke band tussen mens en dier bleek ook uit de woorden op het herinneringsbord, dat wij voor de gelegenheid hebben neergezet. Hierop konden bezoekers hun mooiste herinnering aan hun huisdier noteren. Zo schreef iemand “Trouw, onvoorwaardelijke liefde en grote steun. Mijn allerliefste”. En ook is te lezen “Hij was mijn maatje, altijd aan mijn zijde in moeilijke tijden. We missen je ontzettend”.

Alles groeit met liefde

De open dag gaf geïnteresseerden de gelegenheid om de enige dierenbegraafplaats in Overijssel eens met eigen ogen te bekijken en al hun vragen te stellen. Een interactieve puzzeltocht over de begraafplaats leerde ook direct iets over de historie en mogelijkheden. Daarnaast was de ontvangstruimte te bekijken en stonden er kisten en manden opgesteld, net als de verschillende lettertypevoorbeelden voor op een grafsteen. Daarbij organiseerden we ook nog een huifkartocht en was er een vlucht in een zweefvliegtuig van naastgelegen zweefvliegtuigvereniging Aeroclub Salland te winnen. Als aandenken gaven we bezoekers een zakje met bloemenzaad met een bedankkaartje met de passende tekst ‘Alles groeit met liefde’.

Geslaagde dag

Wij kijken tevreden terug op een geslaagde dag. De bezoekers waren allemaal erg enthousiast over de open dag, de antwoorden voor de puzzeltocht werden fanatiek opgezocht. Ook hebben we vele felicitaties en mooie woorden in ontvangst mogen nemen. Daarvoor willen we iedereen bedanken.

Enige dierenbegraafplaats in Overijssel

De Vennenberg is de enige dierenbegraafplaats in Overijssel, in 1992 werd de eerste hond begraven. Inmiddels hebben ruim 3100 huisdieren hun laatste rustplek gekregen op de dierenbegraafplaats. Van honden en katten tot cavia’s en zelfs hagedissen. Bijzonder aan de begraafplaats is dat ook menselijke as mag worden uitgestrooid of ingezet bij het graf van het huisdier. De begraafplaats begon 25 jaar geleden met één hectare, en is inmiddels drie hectare groot. Er ligt een plan om er ook nog een park bij te maken, waar mensen kunnen wandelen en rust kunnen vinden.

Galerij

Klik op een van de foto's om deze te vergroten.